ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Heliotropium hirsutissimum

Τουρκοβούνια, 25/10/2007 Περισσός

Τα Ηλιοτρόπια είναι κοινά φυτά σε ελαιώνες, ακαλλιέργητους αγρούς και άκρες δρόμων. Το όνομά τους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ήλιος+τρέπω (αλλάζω κατεύθυνση), επειδή πιστεύεται ότι τα άνθη τους στρέφονται συνεχώς προς τον ήλιο. Σχετικά υπάρχει κι ένας αρχαίος μύθος, ο οποίος αναφέρει ότι οι δύο κόρες του βασιλιά της Βαβυλώνας Όρχανου, η Λευκοθέα και η Κλυτία, ερωτεύτηκαν παράφορα τον Ήλιο. Ο Ήλιος προτίμησε την Λευκοθέα αλλά όταν και η Κλυτία ομολόγησε τον έρωτά της στον πατέρα της αυτός την έθαψε ζωντανή. Η Κλυτία, με το κεφάλι πάνω από το χώμα, έστρεψε το κεφάλι της προς τον ήλιο ζητώντας συγγνώμη για τον έρωτα της. Οι παρακαλήσεις της δεν εισακούστηκαν και οι θεοί την μεταμόρφωσαν στο λουλούδι Ηλιοτρόπιον, που τα άνθη του στρέφονται διαρκώς προς τον ήλιο.

Λαϊκές ονομασίες των φυτών είναι λιοστρόφι, λιοτρόπι, λιόδρομος. Στην Κύπρο ονομάζεται βρωμόχορτο και μελισσόχορτο. Στην Θήρα βότανο. Στην Ελλάδα ευδοκιμούν 6 είδη που θεωρούνται όλα μελισσοτροφικά.

Είναι φυτά τριχωτά, μονοετής, διακλαδισμένα, μέχρι 40 εκ. Φύλλα γκριζοπράσινα, ωοειδή ή ελλειπτικά μέχρι 5,5 εκ. Ανθη λευκά με πέντε πέταλα που ανθίζουν από την βάση της ταξιανθίας και δεν έχουν άρωμα. Ανθίζει από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: